Internetbegrippen die je moet kennen

16 internetbegrippen die je moet kennen

Fabian de Jong

De internetbranche kent veel jargon. Om je een beetje wegwijs te maken met deze termen heeft Elephant een lijst opgesteld met veel voorkomende begrippen uit de internetbranche. Zo kan je makkelijker je weg vinden in het wereldwijde online doolhof.

Ajax
Asynchronous Javascript And XML is een manier om interactieve webapplicaties te ontwikkelen door een combinatie van technieken (zoals XML, javascript en CSS) te gebruiken.

Banner
Een grafische reclame uiting op het internet.  Deze zijn vaak bovenaan, onderaan of aan de zijkant van een website te vinden. Vaak worden er standaard afmetingen gebruikt voor banners.

Call to action
Het dirigeren van een website bezoeker om over te gaan tot een gewenste actie. Bijvoorbeeld een opvallende button, banner of speciale tekst die de bezoeker overhalen om erop te klikken.

CMS
Een content management systeem maakt het gemakkelijk om de content van uw eigen website te onderhouden en te beheren. Zonder technische kennis in huis te hebben is het mogelijk om zeer veel veranderingen door te voeren in een website.

CSS
Cascading Style Sheets bepalen de presentatie van een webpagina. Een CSS document geeft welke typografie, kleuren en vormen toegepast worden op de HTML pagina’s.

E-commerce
Electronic commerce (ook wel e-business of elektronische bedrijfsvoering genoemd) is de verzamelnaam van alle manieren van handel drijven via internet of ander computernetwerken. In de meeste gevallen gaat het om een webshop.

Flash
Adobe Flash is een computerprogramma waarmee animaties, webvideo’s en webapplicaties (zoals spelletjes en gehele websites) gemaakt kunnen worden. Door het eigen scripttaal kunnen effecten worden bereikt die met geen ander programma gerealiseerd kunnen worden.

Hosting
Webhosting is het aanbieden van ruimte op het internet voor het opslaan van data zoals websites, afbeeldingen en documenten. Deze ruimte heeft iedereen met een website nodig om deze via het internet aan te bieden.

HTML
HyperText Markup Language is een opmaaktaal voor websites. HTML bestanden bevatten dus alle content (tekst, plaatjes video’s etc.) van een webpagina. Internetbrowsers (zoals internet exlporer en firefox) lezen de HTML en zetten het om in een visuele website.

Javascript
Javascript is een programmeertaal die zorgt voor interactie op webpagina’s. Het is een programmeertaal die binnen HTML wordt gebruikt om websites van extra functies of effecten te voorzien.

PHP
Hypertext PreProcessor (PHP) is een scripttaal die verbinding legt tussen een database en webpagina. Een database kan gezien worden als container met informatie. Deze informatie wordt door PHP toegankelijk gemaakt voor webgebruikers. Een poll, loginsysteem, gastenboek zijn voorbeelden waarbij PHP is toegepast.

Plug-ins
Een plug-in is een aanvulling op een computerprogramma of software. Plug-ins worden over het algemeen gemaakt om een programma uit te breiden. Andere benamingen voor plug-ins zijn modules of extensies.

SEM
Search Engine Marketing, of zoekmachinemarketing is het vindbaar maken van een website via zoekmachines. Search Engine Marketing kan worden verdeeld in twee deelgebieden: Search Engine Optimisation (ontbetaald) en Search Engine Advertising (betaald).

SEO
Search engine optimisation is aanpassen van de techniek, content en linkstrategie van een website om deze website beter vindbaar te maken voor zoekmachines.

URL
Een Uniform Resource Locator is een label dat verwijst naar een informatiebron, bijvoorbeeld een webpagina of een ander bestand zoals: http://www.elephantcs.nl/

XML
Extensible Markup Language is een opmaaktaal voor websites. Het wordt gezien als een nieuwe en uitgebreidere versie van HTML.