AB testen voor responsive design

AB testen voor responsive design

Lisa Johann

AB testen worden uitgevoerd binnen e-mailmarketing en webdesign. Je maakt twee ontwerpen (a en b) die van elkaar verschillen: je zet bijvoorbeeld de menuknop links of rechts, plaatst de call-to-action buttons op een verschillende plaats, et cetera. Vervolgens toets je welk ontwerp het beste werkt voor je gebruikers. Tegenwoordig voert men deze testen ook uit voor responsive sites, om ook het responsive ontwerp optimaal te laten aansluiten bij de gebruiker.

Waarom AB testen voor webdesign?

Weet jij hoe gebruikers omgaan met je website? Heb je wel eens onderzocht of websitebezoekers alles kunnen vinden en het ontwerp begrijpen? Van veel elementen in het webdesign gaat men er simpelweg vanuit dat bezoekers begrijpen wat de bedoeling is, maar is dat wel zo? Daarom zijn er AB testen: een handige methode om te kijken wat bezoekers met een website doen en welk ontwerp goed werkt.

AB testen voor het beste mobiele menu

James Foster van Exisweb zag op Twitter een interessante discussie over mobiele menu’s en realiseerde zich toen dat mobiele menu’s soms helemaal niet zo duidelijk zijn voor bezoekers als webdesigners denken. We nemen maar gewoon aan dat mensen het mobiele menu weten te vinden, zonder erover na te denken. Foster deed daarom een AB test voor mobiele menu-icoontjes. Op welke menu-icoontje werd het meest geklikt denk je?

ab testen voor mobiele menu's

Uit zijn onderzoek bleek dat bezoekers de rechter menuknop vaker gebruikten dan de linker en middelste knop. Foster toont daarmee aan dat de omranding van een responsive menuknop ertoe doet! Na dit onderzoek deed hij nog een AB test om te kijken of het ‘hamburgermenu’, zoals we dat graag noemen, ook beter presteerde dan het woord ‘menu’. Wat denk jij: op welk menu-icoontje werd het meest geklikt?

onderzoek mobiele menu's 1           onderzoek mobiele menu's 3

onderzoek mobiele menu's 4           onderzoek mobiele menu's 2

Uit dit onderzoek bleek dat het woord menu met omranding veruit het beste presteerde van de vier menuknoppen. Ook de hamburgerknop met het woord menu  samen presteerde goed. Bezoekers klikten het minst op de menuknop met woord ‘menu’ zonder omranding.

Responsive website laten maken?

Als je een responsive website wilt laten maken, is het dus cruciaal dat deze naadloos aansluit op de wensen van de gebruiker. Internetbureau Elephant ontwerpt krachtige responsive websites, zodat bezoekers op elk apparaat een gebruiksvriendelijke website te zien krijgen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier alles over responsive webdesign bij Elephant of neem contact met ons op.