WordPress is erg breed inzetbaar, mede dankzij het grote aanbod aan plugins. Een formulier op je maatwerk website plaatsen gaat een stuk sneller en ook een webshop en social sharing buttons kunnen snel geĂŻmplementeerd worden. Allemaal zonder zelf iets te hoeven maken! Waarom zijn we bij Elephant dan toch erg voorzichtig met het gebruiken van plugins? Wat voor kwaad brengt het met zich mee? We leggen het uit in dit artikel.

De risico’s van WordPress plugins

Er zijn zeker goede plugins die het waard zijn om te installeren. Maar de kwaliteit van verschillende plugins verschilt heel sterk. Sommige plugins zijn goed geschreven en uit te breiden. Andere plugins zijn dat niet. Hierdoor kunnen ze niet toegespitst worden op de specifieke wensen van de klant. Een plugin sluit namelijk niet altijd aan op de gewenste werkwijze van de klant. Als je deze wensen toch wilt integreren in de plugin, kan dat vaak niet doordat de plugin niet flexibel geschreven is.

Daarnaast zijn deze plugins geschreven voor iedereen. Dit zorgt ervoor dat Plugins vaak “bloated” zijn met extra functionaliteiten die heel handig kunnen zijn voor anderen, maar die sommige eindgebruikers in dit specifieke geval niet nodig heeft. Hierdoor wordt de hele website soms trager en complexer door functionaliteiten die niet eens gebruikt wordt. Zonde!

Wat zijn volgens ons de risico’s van WordPress plugins?

1. Slecht ontwikkeld

Iedereen mag plugins ontwikkelen en aanbieden. Er zijn geen strenge richtlijnen voor de opbouw van codes en functies. Dit heeft als gevolg dat er ook plugins beschikbaar zijn die structureel minder goed in elkaar zitten. Als je geen verstand hebt van programmeren, is dit lastig te beoordelen. Dit soort plugins zorgt voor slechte code binnen je website en verhogen ook het risico dat er fouten zullen ontstaan.

2. Updates

WordPress krijgt natuurlijk updates. Plugins krijgen ook updates. Wanneer je een update uitvoert voor WordPress, ontstaat de kans dat bepaalde plugins hier niet meer goed mee werken. Er kunnen bugs en fouten ontstaan. Ook ben je afhankelijk van de ontwikkelaar van de plugin om veiligheidsupdates en bugfixes te doen. Als een plugin niet regelmatig onderhouden wordt blijf je zitten met problemen die wij ook niet kunnen verhelpen.

3. Bugs en conflicten

Veel mensen die zelf een WordPress website opzetten, installeren voor elk gewenste functionaliteit een plugin. Zelfs sommige developers doen dit. Dit heeft als gevolg dat je WordPress-installatie vol met plugins komt te zitten. Hoe meer plugins je website heeft, hoe groter de kans op bugs is. Veel plugins roepen bijvoorbeeld bepaalde scripts op. Sommige scripts werken echter niet goed samen. Dit veroorzaakt conflicten en heeft als gevolg dat er een aantal zaken in de website niet werkt. Het kost erg veel tijd om dit uit te zoeken.

Kortom: hoe meer plugins je in je website hebt, hoe groter de kans is op conflicten of bugs in je website. En omdat jij zelf de plugin niet hebt gemaakt, is het lastig om te achterhalen waar het probleem precies ligt.

Wat kan allemaal makkelijk zonder plugins?

Er zijn verschillende dingen die je ook zonder plugin kunt oplossen:

  • Social media sharing buttons
  • Image slideshows
  • Custom Product/Portfolio pagina’s
  • Video Galleries
  • Google Maps integratie op pagina’s

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In principe is vrijwel alles mogelijk!

Wanneer wel plugins gebruiken?

Niet alle plugins zijn slecht. Bij goede plugins heb je de voordelen dat het minder development tijd kost voor een functionaliteit die je graag wilt hebben en je ook snel ondersteuning kunt krijgen (mits er een goede supportdesk achter zit). Maar meestal zijn deze plugins niet gratis en betaal je een vast of periodiek bedrag aan de ontwikkelaar. Je moet dus goed afwegen of die investering zich terugbetaalt.
Wij maken zelf wel gebruik van een paar goede/premium plugins. Als wij zo’n plugin installeren, gebruiken we deze vaak als basis en passen we deze (indien mogelijk) nog zelf aan en breiden we deze uit naar de wensen van de klant.

Zorg er wel voor dat je de plugin goed laat testen door je WordPress professional. Ga er niet zomaar van uit dat de plugin goed werkt!

Chat
Samen jouw nieuwe custom website bespreken?

Bel mij dan gerust voor een kennismaking