Meet Magento

Meet Magento: de highlights volgens Elephant

Tommy Kolkman

Bij Elephant specialiseren we ons onder andere in de e-commerce platformen WooCommerce en Magento. Omdat we willen blijven groeien op dit gebied is het van groot belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de branche. Met dit in gedachte bezocht ik 28 mei samen met Alen het event ‘Meet Magento’. Wil je meer weten over de highlights van het event? Lees dan snel verder.

Meet Magento

Op 27 en 28 mei (2015) vond in de Jaarbeurs te Utrecht hét Magento event van het jaar plaats: Meet Magento. Meet Magento is het e-commerce event waar webshop eigenaren, e-commerce experts en Magento specialisten & developers bijeenkomen om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Het Nederlandse event is één van de meest bezochte in de internationale serie Meet Magento events. Alen bezocht tijdens Meet Magento voornamelijk marketingsessies en seminars. Ik koos daarentegen voor de technische sessies.

Optimale performance

De eerste sessie die ik bezocht had betrekking tot de snelheid en optimalisatie van Magento webshops en werd gegeven door de hostingprovider Byte. De nadruk lag op een aantal zaken waar we bij Elephant al bekend mee zijn: het optimaliseren van afbeeldingen, de juiste technieken van caching gebruiken (zowel op de server als aan de kant van de gebruiker) en het uitsluiten van het gebruik van slecht ontwikkelde extensies. Ik ben van mening dat een webdeveloper deze zaken al onder de knie moet hebben, maar het was toch fijn om een bevestiging te krijgen via de presentatie.

De achterliggende gedachte was duidelijk: snelheid is een belangrijke factor voor conversie. Een trage website heeft tot gevolg dat de gebruikservaring minder goed wordt en een geërgerde gebruiker koopt nu eenmaal minder dan een tevreden gebruiker. Byte wist dit feit goed duidelijk te maken door een onderzoek van hun eigen Magento specialist Willem de Groot op basis van de Alexa Ranking toe te lichten:

Snelheid en succes
Figuur 1 – ‘Alexa ranking vs responstijd website’ – Willem de Groot, Byte

Magento 2

Onder de bezoekers van Meet Magento merkte je de duidelijke nieuwsgierigheid naar Magento 2, de opvolger van Magento 1. Magento 1 heeft hoewel het enorm veel gebruikt wordt en vele voordelen heeft, toch wat nadelen. Nadelen op technisch gebied, maar ook organisatorisch. Een korte toelichting:

Magento is een e-commerce platform dat in 2007 ontwikkeld is door een bedrijf genaamd Varien en vervolgens in 2008 vrijgegeven is op open source gebied. Ondanks dat het onder open source viel, is er al die tijd minimale mogelijkheid geweest om bij te dragen als algemene ontwikkelaar. Dit is wel het geval bij open source tools zoals bijvoorbeeld WordPress.

Het nadelige gevolg is dat Magento, ondanks dat het een zeer stabiele tool is, niet heel dynamisch is. Wijzigingen komen pas laat door in updates en soms worden gevaarlijke gaten ontdekt door buitenstaanders. Deze worden pas later gepatcht (of de patch wordt zelfs ontwikkeld door een buitenstaand bedrijf ), wat erg gevaarlijk is.

Op technisch gebied laten een boel zaken ook te wensen over: Magento is erg groot en het kost servers veel kracht om de code te processen. Met goede hosting is dat geen probleem (waar we bij Elephant veel waarde aan hechten) maar meer kracht betekent ook dat je meer moet aangeven voor je serverpakket. Dat kan dus veel efficiënter, goedkoper en, jazeker, ook groener!

Magento 2 gaat de core code verbeteren. Hoe dat zal gebeuren kreeg ik onder anderen te horen van Anton Kril (@antonkril), architect van Magento 2. Ook Mathias Zeis (@mzeis), van het Oostenrijkse bedrijf LimeSoda, vertelde meer over de veranderingen op extensie gebied. Zonder al te veel in details te treden, kan ik vertellen dat het er allemaal veelbelovend uit ziet.

Wat betreft het organisatorische vlak: hier werd open kaart over gespeeld door Ben Marks (@benmarks), evangelist van Magento. Magento 2 zal via Github worden gerund en het krijgt een community en documentation team. Erg vergelijkbaar met WordPress, waarvan we de toewijding van het team en de ondersteunende achterban maar al te goed kennen. Laat het een voorbode zijn!

Gelukkig werd ons ook verteld dat Magento 1 de komende drie jaar ondersteuning zal blijven behouden. Veiligheidspatches zullen worden uitgebracht maar er komen uiteraard geen nieuwe functionaliteiten.

slack_for_ios_upload (1)

Rond de tafel!

Eén van de laatste sessies die ik volgde bestond uit een rondetafelgesprek met andere Magento ontwikkelaars. Het idee was om uit te vinden of ontwikkelaars tegen dezelfde moeilijkheden aan lopen en dat bleek inderdaad zo te zijn.

Het is interessant om te zien dat deze problemen vrijwel identiek liepen aan de tekortkomingen van Magento 1: moeite met grootte en optimalisatie en inefficiëntie van de code. Ook werd er veel kennis uitgewisseld met betrekking tot geautomatiseerde tests van webshops. We gaan ons bij Elephant hier ook op korte termijn in verdiepen zodat grote e-commerce trajecten efficiënter getest kunnen worden bij het opleveren van nieuwe functionaliteiten.

Kortom..

De dag werd afgesloten met de Meet Magento awards: mooie webshops met prachtige cijfers op gebied van conversie, code en ontwerp. Dit werkt uiteraard erg enthousiasmerend en we hopen de kennis die we op deze dag hebben opgedaan ook toe te kunnen passen tijdens komende projecten. Hopelijk kunnen we ook jouw Magento project verbeteren!