Geen Internet Explorer 7 ondersteuning meer

IE 7 ondersteuning: ja of nee?

Tommy Kolkman

Facebook doet het niet meer en ook Google heeft besloten het achterwege te laten – support voor Internet Explorer 7. Ook Elephant dubt hier al een tijdje over, omdat Internet Explorer 7 (IE 7) ons niet de volledige speelruimte geeft om sites optimaal op te leveren. Technisch moeten we vaak ver achteruit om ook deze browser te ondersteunen, terwijl de opbrengst ervan verwaarloosbaar is.

“Gewoon weer Microsoft-bashing” – een begrijpelijke reactie op ons wikken en wegen om deze browser achterwege te laten. Hele waslijsten met technische redenen (waarop enkel hacks bedacht kunnen worden om het te repareren) bewijzen echter het tegendeel. Het kost een internetbureau als Elephant vaak nog twee tot vijf uur om alle functionaliteiten van een website crossbrowser, d.w.z gelijk voor alle browsers, te maken.

Gebruiker ook in het nadeel

Voor de gebruiker zijn er ook nadelen aan het gebruik van een oudere browser als IE 7. Een behoorlijk deel van de opmaak van webpagina’s ontbreekt; schaduwen van teksten, animaties, gradients, ronde hoekjes; IE 7 maakt hier standaard geen gebruik van. Sites met externe functies kunnen ook een probleem opleveren.

Voorbeelden

Neem bijvoorbeeld de site rockyourenglish.com van Internetbureau Elephant – deze maakt voor video gebruik van een koppeling met de software van videosite Vimeo. Deze software accepteert echter geen gebruik van browsers lager dan IE 7, waardoor de gehele site rockyourenglish.com onbruikbaar is voor gebruikers met deze browser.

Een tegenargument is dat minstens nog 1,18% van uw gebruikers IE 7 gebruikt, zo blijkt uit cijfers van StatCounter:

Figuur 1: Gebruikersgegevens voor browsers in de periode Augustus 2011 tot Augustus 2012

Op 10.000 gebruikers per maand zijn dat er nog altijd 109 – 109 potentiële klanten voor uw webshop, bijvoorbeeld. Dit aantal is echter bijzonder snel aan het dalen.

Wij stoppen ermee!

Na enig beraad binnen Elephant hebben we besloten dat wanneer onze sites allen een lagere gebruikersratio dan 5% voor IE 7 hebben, we support hiervoor afschaffen of tegen betaling aan zullen bieden. Om zo met de tijd mee te gaan en onze klanten een nog innovatievere WordPress website of shop aan te kunnen bieden.