Tips bij webteksten schrijven

Korte tips voor het schrijven van webteksten

Fabian de Jong

Webteksten schrijven is een speciale en lastige discipline. Elephant heeft vijf snelle tips opgesteld om je een stuk op weg te helpen. 

1. Schrijf voor de doelgroep

Houdt de doelgroep voor de website in je achterhoofd. Schrijf het desnoods op zodat je altijd even herinnerd wordt voor wie je schrijft. Durf de taal van deze doelgroep te spreken. Voorkom ‘overdreven’ moeilijke woorden en houd het simpel.

2. Schrijf kort en bondig

Maak je teksten niet te lang. Voorkom zoveel mogelijk overbodige woorden en gebruik niet te veel bijvoeglijke naamwoorden. Zorg dat je zinnen kort zijn en maakt niet te vaak gebruik van koppelwoorden zoals: en, daarom, want, etc.

Maak het ook niet te kort. Zorg dat je stuk prettig om te lezen blijft. Het hoeft niet puur zakelijk te worden.

3. Breng structuur aan

Zorg dat je teksten binnen het artikel dezelfde structuur hebben. Kijk hierbij ook naar eerder gepubliceerde artikelen op de website.

Maak gebruik van:

  • Tussenkopjes (biedt overzicht aan de lezer, geeft mogelijkheid tot scannen)
  • Witregels (geeft de tekst rust)
  • Cursiveringen (bijv. bij citaten)
  • Opsommingen (geeft een duidelijk overzicht met specifieke info)
  • Hoofd- en subtekst (bijv. bij een introductie of samenvatting van een tekst)

4. Ondersteun je tekst (zinnig)

Maak op een juiste manier gebruik van ondersteuningen. Dit kan bijv. door een foto of filmpje toe te voegen. Of zet er een link bij naar handige extra (en niet concurrerende) informatie.

Voeg niet overbodig veel ondersteuningen toe. Houd het relevant en waardevol. Een artikel over de prachtige goals van Messi op het WK moet geen filmpje bevatten vol met acties, overtredingen en enkele goals van Messi. Puur alleen de goals.

5. Voorkom spelling en grammatica fouten

Typ je tekst in een programma met spellingscontrole. Lees je teksten altijd een tweede en derde keer. Probeer een ander de tekst nog een keertje te laten controleren. Wees zeer zeker van je zaak voor dat je de tekst publiceert!