Social media zijn een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Negen op de tien Nederlanders zit op social media en een van dé grootste spelers daarin is Facebook. Begin 2016 zaten 6,6 miljoen iedere dag op Facebook (Newcom, 2016)! Needless to say dat het dus een belangrijke marketingtool kan zijn voor je bedrijf om je doelgroep te bereiken. Maar hoe? Door middel van advertenties? Het antwoord is ja!
Met het gebruik van Facebook advertenties kun je doelgroepen bereiken en aan je merk verbinden, kun je heel gericht adverteren en heb je een groot potentieel bereik. Overtuigd? Door middel van deze vier stappen helpen we je alvast op gang zodat jij adverteren via Facebook optimaal kan benutten!
1. Stel duidelijke doelen
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is: wat wil je precies bereiken met de advertentie? Wil je de naamsbekendheid van je bedrijf vergroten? Wil je meer leads creëren? Of wil je juist het aantal likes op je Facebookpagina vergroten? Bij het opstellen van een advertentie kies je allereerst de advertentiedoelstelling. Een advertentiedoelstelling geeft aan wat je wilt dat mensen doen wanneer ze de advertentie zien.
Facebook heeft alvast met je meegedacht en heeft elf advertentiedoelen samengesteld die je ook kunt combineren. Voor welke optie je kiest is natuurlijk afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Door te klikken op hulpmiddel voor het maken van advertenties kom je op de pagina waar alle mogelijkheden staan. Door middel van paginastatistieken kun je zien hoe de advertentie loopt en daar waar nodig bij stellen.
2. Een effectieve advertentie ontwerpen
Het gezegde: “een foto zegt meer dan 1000 woorden.” is ook hier op z’n plaats. Een klik op een Facebook advertentie hangt voor 70% af van het plaatje, 20% van de titel en 10% van de tekst. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een afbeelding die opvalt.
Daarnaast is het goed dat je goed voor ogen houdt wat je precies wilt communiceren. De boodschap die je over probeert te brengen staat sterk in verhouding met je doelstellingen. Als deze elkaar aanvullen krijg je het beste resultaat. Een aantal tips voor het maken van een effectieve advertentie zijn:
- Kies een afbeelding die de aandacht trekt en relevant is voor je dienst of product.
- Geef je doelgroep een paar pluspunten; unique selling points.
- Voeg een call-to-action toe.
3. Doelgroep bepalen
Het vaststellen van je doelen is de eerste grote stap, maar op wie jij de campagne gaat richten is misschien wel net zo belangrijk. Een goede afbakening van doelgroepen stelt je in staat een hele gerichte campagne op te starten. Het is namelijk zo dat hoe specifieker je bepaalt op wie jij je wilt richten, hoe minder geld je weggooit. Het opstellen van persona’s helpt je hierbij. Ook al is het heel erg verleidelijk om je op heel Nederland te richten, je moet je ook realiseren dat misschien niet heel Nederland geïnteresseerd is in wat jij te vertellen hebt. Het voordeel van adverteren is dat je een groter bereik hebt bij je doelgroep.
Je doelgroep specificeren kun je onder anderen doen door de demografische gegevens te bepalen. Als je klikt in de manager op “meer demografische gegevens” krijg je een hele lijst met filters zoals leeftijd, locatie en gedrag. Een tweede optie is dat je filtert op interesses van mensen.
Onder demografische gegevens kun je kernwoorden typen waar mensen die binnen je doelgroep vallen in geïnteresseerd zijn. Door deze filters toe te passen krijg je een doelgroep die geïnteresseerd is in jouw verhaal of de producten die je aanbiedt en weet je zeker dat deze mensen voldoen aan jouw demografische eisen. Ondanks dat dit gedeelte vaak meer tijd kost, is het belangrijk om hier de juiste hoeveelheid aandacht aan te besteden.
4. Het instellen van een budget
Adverteren kost geld, dat weten we. Maar hoe bepaal je nu precies hoeveel geld je er aan uit moet geven? Om je advertentiebudget te bepalen kun je van te voren over een aantal punten nadenken.
- Hoe lang wil je dat de advertentie loopt?
- Wil je de gehele doelgroep bereiken?
- Hoe vaak wil ik deze mensen bereiken?
Als je de advertentie continu door wilt laten lopen kun je kiezen voor een dagelijks budget. Facebook stelt dan je dagelijkse uitgaven per dag op. Als je de advertentie voor een bepaalde periode wilt laten lopen, kies dan voor een looptijdbudget. Hiermee wordt je budget gedurende de looptijd van de advertentie optimaal ingezet. Het budget dat je dan invoert, is het totale budget dat uitgegeven wordt. Het voordeel van Facebook advertenties is dat de kosten per clicks vaak goedkoper zijn dan bijvoorbeeld adverteren via Google.
Als je de looptijd bepaald hebt en je voert een bedrag in, dan zie je meteen een schatting van hoeveel mensen je per dag bereikt. Dit zijn het aantal mensen die de advertentie zien. Dat ze de advertentie zien wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk doorklikken. Houd er dus rekening mee dat je mensen verliest bij het aantal keren dat ze door moeten klikken. Op basis van het dagelijkse bereik kun je het budget voor je advertentie vaststellen.
In dit artikel hebben we alvast de basics voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk kun je eindeloos gaan experimenteren met Facebook advertenties en dat raden we je ook aan, omdat dat de manier is om beter te worden. Veel succes met het maken van een effectieve Facebook advertentie!