Als je het mij vraagt, is mijn baan één van de leukste die je kunt hebben. Toch kiezen veel kinderen voor een andere richting dan ICT en techniek. Best ironisch: juist in de beroepen van de toekomst is dus een grote behoefte aan een nieuwe generatie. Iets waar Stichting CoderDojo wat aan doet! En elephant mag daaraan meewerken. Vandaag vertel ik meer over Next-gen programmeren bij Stichting CoderDojo. Lees mee!

Even uitleggen

CoderDojo is een internationale non-profit organisatie die kinderen tussen 7 en 17 jaar enthousiast wil maken voor programmeren. Onder het motto ‘jong geleerd is oud(er) gedaan,’ stimuleren zij de interesse van kinderen voor techniek. De stichting biedt daarvoor open source lesmaterialen aan. In verschillende steden en regio’s zijn lokale ‘Dojo’s’ opgericht, waar enthousiastelingen samen met de leuke lesstof aan de slag kunnen. Klinkt goed toch? Vinden wij ook! Daarom is elephant donateur.

Investeren in de toekomst

Een pay-off als die van ons (vloeiend digitaal) kun je alleen waarmaken met goede ICT-mensen. En juist die markt is krap. Daarom is het belangrijk om initiatieven als CoderDojo te ondersteunen. Niet alléén met geld, maar juist ook met kennis. Zo krijgen wij de kans om onze liefde voor het vak door te geven en een bijdrage te leveren aan de volgende generatie developers. Win-win!

Dojo Dordrecht

Dordrecht heeft een Dojo in de lokale bibliotheek. Daar leren de kinderen veel verschillende dingen. Van HTML en CSS tot aan 3D en, jawel, het programmeren van fruit. Belangrijkste boodschap: programmeren is leuk! Ongemerkt oefenen ze bovendien hun analytisch denkvermogen. Maak je bijvoorbeeld een minion in 3D, welke vormen heb je dan allemaal nodig? Waar bestaat dat poppetje eigenlijk uit? Niet zomaar beginnen dus, maar één stapje verder denken.

Leuk en leerzaam

Ik vind dat het aan developers is om hun kennis door te geven aan de volgende generatie. Daarom maak ik sinds halverwege 2017 maandelijks wat tijd vrij voor Next-gen programmeren bij Stichting CoderDojo. En het is nog leuk ook! Heel bijzonder om te zien wat voor creatieve oplossingen kinderen bedenken. Verder is het een mooie manier om in aanraking te komen met nieuwe leermethoden. Je zou willen dat je die zelf als kind had gehad (lees bijvoorbeeld eens wat meer over de BBC Microbit). Door de lesmethoden en de frisse kinderblik kijk je zelf ook weer eens op een andere manier naar je vak. Kortom: ik kan het iedereen aanraden.

Doe je mee…

voor de next-gen programmeurs? Op CoderDojo kun je meer informatie vinden over het initiatief zelf. Je vindt hier bijvoorbeeld informatie over hoe je in je eigen woonplaats of regio een Dojo start – maar vaak is ‘ie er al. Heb je kinderen en wil je eens mee komen doen? Zoek een Dojo in jouw buurt. Voor de Dordtse Dojo kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Je merkt dan vanzelf wanneer de volgende Dojo is, wat we gaan doen en wat je moet meenemen.

Neem een kijkje op CoderDojo
Chat
Meer weten over Stichting CoderDojo?

Neem dan contact met lead-developer Tommy op!