Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign: wat is dat nu precies?

Freek Bron

Dit jaar is Responsive Webdesign één van de meest gebruikte en bekendste term in de online branche. Je zal er vast wel eens wat over hebben gehoord of gelezen. Maar wat is Responsive Webdesign nu eigenlijk? In dit blogartikel ga ik in op Responsive Webdesign en omschrijf ik onze ervaring ermee.

Waar komt responsive webdesign vandaan?

Een aantal jaar terug werden websites alleen bezocht op een desktop of laptop, maar door de snelle opkomst van smartphones en tablets is dit totaal veranderd. Websites werden op de kleinere schermen van smartphones en tablets niet meer goed getoond of functioneerden gewoon niet meer correct.

Een oplossing voor dit probleem, is dus responsive webdesign. De verkoop van tablets en smartphones stijgt en zal in de toekomst blijven toenemen. Daarmee zal ook mobiel internetgebruik stijgen. Voor bedrijven is het dus noodzakelijk om hun website aan te passen op kleinere schermformaten.

Maar wat is responsive webdesign nu precies?

Responsive webdesign houdt in dat de layout en typografie zich aanpassen aan het formaat van het scherm waarop de gebruiker de website bekijkt. Zo kunnen elementen op een mobiele toestel visueel anders gepresenteerd worden dan op de computer.

responsive webdesign voorbeeld

Hiermee zorgen we voor een optimale gebruikerservaring voor zowel desktop gebruikers als mobile gebruikers. We presenteren alleen relevante content en passen de website aan zodat gebruikers per device makkelijk kunnen navigeren.

Responsive website direct of achteraf

Kun je een website achteraf responsive laten maken? Ja, mits de website technisch goed in elkaar zit. Hoe minder er in het initiële design (technisch) rekening is gehouden met responsive, hoe moeilijker het is om een site achteraf nog mooi responsive te krijgen. Het is dan ook beter om een website vanaf het begin responsive op te zetten – hiermee bespaar je veel tijd.

Het is namelijk niet alleen een kwestie om de website technisch gereed te maken voor alle devices. Een belangrijk onderdeel van een website responsive maken is welke content je wilt presenteren en op welke manier. Op basis hiervan bedenken we een visuele oplossing voor alle content onderdelen. Kwalitatief zal het dus beter zijn om dit voorafgaand aan het traject uit te denken.

Wat is belangrijk bij responsive webdesign?

  • Laadtijd. Omdat de website wordt geoptimaliseerd voor mobiele apparaten is het belangrijk dat de laadtijd goed is (met name bij 3G/4G-verbindingen)
  • Scherpe afbeeldingen. Met de komst van Retina schermen moet er gelet worden dat alle afbeeldingen scherp blijven. Elephant collega Freek vertelt in zijn blogpost meer over retina.
  • Navigatie. De contentstructuur van de websites moet goed zijn, want wanneer de website wordt geschaald dan moet de belangrijkste content naar boven komen. Daarnaast moeten gebruikers ook op mobiele apparaten makkelijk door de website kunnen browsen.
  • Doelstellingen/conversies. Mobiele gebruikers navigeren anders dan desktop gebruikers en hebben andere doelen op uw pagina’s. Zorg dat hiermee rekening gehouden wordt tijdens het maken van uw website.

Meer over responsive webdesign?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw website? Bekijk onze responsive webdesign pagina of neem contact met ons op.