Superscherp beeld met Apple Retina

Superscherp beeld met de Apple Retina beeldschermen

Freek Bron

Toen Apple in het jaar 2010 de wereld op zijn kop zette met de aankondiging van de iPhone 4, wisten we allemaal niet wat we zagen. Een beeldscherm met vier keer zo veel pixels op hetzelfde schermformaat als zijn voorgangers. Die hoge resolutie heeft vele voordelen voor de gebruikers, maar helaas ook nadelen voor de ontwikkelaars.

Geen Retina afbeeldingGeen Retina afbeelding
Retina afbeeldingRetina afbeelding

Ideaal voor de gebruikers

Een hogere resolutie betekent scherper beeld. Die beeldscherpte zorgt weer voor een betere gebruikservaring. Je leest namelijk ook liever je tekst van een geprint A4’tje dan van een korrelig, oud beeldscherm. Met de komst van Retina is deze periode voorbij. De nieuwe iPhones hebben zelfs meer beeldpunten dan een printje! Een keerzijde is een website die niet geoptimaliseerd is voor deze beeldschermen.

Meer werk voor de ontwikkelaars

Doordat een scherm ineens twee keer zoveel pixels in de breedte en in de hoogte krijgt, zou dit beteken dat een website in eens twee keer zo klein getoond zal worden. Om de verhouding van de website intact te houden en de teksten niet veel te klein en onleesbaar te maken, wordt een website op een Retina-scherm uitgerekt.

Voor teksten en lettertypes is dit geen probleem, die worden op het apparaat zelf geladen. Alleen de afbeeldingen die worden uitgerekt, geven geen mooi resultaat.

Er zijn gelukkig al wel technieken beschikbaar waarmee je ervoor kunt zorgen dat een geschikte afbeelding op je website wordt ingeladen. Voor een website ontwikkelaar is dit wat extra werk, maar het levert wel een fantastisch resultaat op.

2012, het Retina jaar

Iedereen wil het en er worden steeds meer apparaten ondersteund. We begonnen met de iPhone 4 en de iPhone 4s. Maar toen ‘De nieuwe iPad‘ en de MacBooks ook Retina werden, werd het iedereen duidelijk dat Retina vanaf nu de nieuwe standaard werd.

Maak de juiste keuze

Wil je een topproduct van je website maken en een goed online visitekaartje hebben? Dan is het verstandig om te investeren in een website geschikt voor Retina schermen. Contact hiervoor opnemen met een Internetbureau is zeker een aanrader. Om te kijken wat er precies mogelijk is en of het voor jou een goede investering is.