Iedereen die iets met WordPress te maken heeft was dit jaar op WordCamp EU 2018! Zo ook onze eigen Martijn, Kim, Michael, Tommy, Lourentius en John. Tijdens deze 3-daagse conferentie dompelen developers, designers en marketeers zichzelf onder in WordPress en volgen ze interessante seminars, workshops en talks. Dit jaar vond het van 14 tot en met 16 juni plaats in Belgrado. Wij delen graag de highlight met je en daarom vertelt Tommy je alles over de nieuwe WP editor die er aan zit te komen: ‘Gutenberg’.

Wat is er nieuw aan Gutenberg?

WordPress is van origine een blogging platform, maar de ‘founding developer’ van WordPress (laten we hem voor het gemak de ‘uitvinder’ noemen), Matt Mullenweg, vertelde op WordCamp dat WordPress op dat gebied tegenwoordig eigenlijk wat te kort schiet.

“We wanted users to be able to do things easier. Not spend a ton of money on plugins and writing a bunch of custom code to accomplish their needs.”
Matt Mullenweg

In het WordPress dat we kennen heb je alleen een titel en een teksteditor tot je beschikking. In deze teksteditor kan je de tekst opmaken, maar je hebt geen echte vrijheid hoe dat alles er qua styling uit komt te zien. Wanneer je een website op maat laat maken bij Elephant, wordt dit ‘probleem’ opgelost met de plugin Advanced Custom Fields. Het zou natuurlijk fijn zijn als dat nóg intuïtiever zou kunnen werken – liefst vanuit die ene, welbekende teksteditor die al in WordPress zit en waarvoor je dus geen plug-in nodig hebt.

Enter Gutenberg. Een totaal vernieuwde manier van content bewerken in WordPress. Vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst (vat je hem? WordPress?), Johannes Gutenberg.

Denk in blokken, niet in tekst!

Het grote voordeel van Gutenberg is dat je content op een duidelijke manier weer kan geven en bewerken door middel van blokken. Dit geeft je als contentmanager dus erg veel vrijheid en flexibiliteit, maar gaat je ook tijd besparen omdat je pagina’s sneller kunt vullen. Je kunt eenvoudig verschillende blokken plaatsten met verschillende functionaliteiten. Denk aan een stapel van blokken in de volgorde van bijvoorbeeld een titel, een fotogalerij, tekstkolommen en een contactblok. Je kunt blokken eenvoudig kopiëren en verplaatsen. Super efficiënt!

Het interessante van deze blokken is dat je ze ook ‘shared’ kunt opslaan, waardoor je ze gemakkelijk kunt hergebruiken op andere pagina’s. Bijvoorbeeld een contactblok dat je op iedere pagina terug wilt laten komen.

Voor ontwikkelaars is het daarnaast erg interessant dat deze blokken makkelijk zijn aan te passen. Verder krijgt elk API block zijn eigen endpoint, wat interessant is voor het maken van progressive web apps.

Wat houdt dit in?

Vanaf WordPress 5.0 (lanceert in oktober) zal Gutenberg als standaard editor gelden, maar dan zal de ‘classic editor’ nog als alternatieve plugin te gebruiken zijn.

Op development gebied…

Wij willen van de volledige power van Gutenberg gebruik gaan maken. Daarom gaan wij onze code optimaliseren voor Gutenberg en proberen te switchen naar blokken die juist in die editor gebruikt kunnen worden. Dit zal echter nog niet direct vanaf oktober zijn, want we willen daar goed de tijd voor nemen om het maximale eruit te halen. Uiteraard brengen wij klanten op de hoogte wanneer we de overstap gaan realiseren.

Een zeer handig en intuïtief kolommenbeheer:

WordCamp Europe 2019

Tijdens WordCamp 2018 hebben we veel nieuwe inspiratie en ideeën opgedaan waar we de komende tijd mee aan en slag gaan. WordCamp 2019 staat daarom bij ons sowieso op de planning om te bezoeken.