Je wilt een meertalige website. Want met een WordPress website in het Frans, Duits, Engels en Nederlands ligt de wereld aan je voeten! Toch? Voordat je je maatwerk website meertalig maakt zijn er een aantal zaken waar je vooraf over moet nadenken. Welke dat zijn geef ik je hieronder!

Waarom een meertalige website?

Als je met internationale klanten te maken hebt of je klantenkring wilt vergroten, is het slim om je website te laten vertalen naar de taal van dat land. Mensen zoeken op het internet namelijk vooral in hun moedertaal. Websites die geschreven zijn in de moedertaal van de bezoeker komen gebruiksvriendelijker, persoonlijker en betrouwbaar over.

Vertalen van Nederlandse pagina’s

Het lijkt zo eenvoudig om je website te vertalen. Even iedere Nederlandse pagina kopiëren en in een andere taal online zetten en klaar is Kees. Bijvoorbeeld /over-ons/ en /about-us/. Dat is echter niet zo. Developers geven namelijk in de header van de website aan in welke taal deze staat. Als je de pagina ‘slechts’ kopieert kunnen zoekmachines de pagina niet indexeren en gaat je vindbaarheid achteruit.

Meertalige website of meerdere websites in verschillende talen?

Ook WordPress snapt gelukkig dat jij als marketing manager de wereld wilt veroveren. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om je website meertalig te maken.

 • Een multi-language plugin (WPML of Polylang).
 • WordPress multisite.
 • WordPress multisite in combinatie met een multi-language plugin.

Welke oplossing het beste is voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren. Bied je bijvoorbeeld in alle landen dezelfde diensten aan of zijn diensten per land juist verschillend? Target je op verschillende doelgroepen per land? Zijn alle producten in alle landen beschikbaar of is het per land verschillend? Een heleboel om rekening mee te houden. Hieronder daarom in detail de 3 opties die je hebt.

Multi-Language plugin

Met een multi-language plugin zoals WPML of Polylang kan je de content van je website eenvoudig in meerdere talen toevoegen. Daarnaast is het binnen de installatie makkelijk om te wisselen van taal.

Deze plugins maken een kopie van de originele, bijvoorbeeld Nederlandse, pagina en koppelen deze aan elkaar. In de kopie kun je dan de vertaling plaatsen. De Franse pagina ziet er qua lay-out en afbeeldingen precies hetzelfde uit als bijvoorbeeld de Nederlandse pagina. De content is helemaal hetzelfde, enkel de taal verschilt.

multi-language plugin

Voordelen van een multi-language plugin

 • Compatibel met veel andere plugins (zoals WooCommerce en SEO by Yoast).
 • Sterke en betrouwbare interface omdat je maar 1 site beheert in plaats van meerdere.

Nadelen van een multi-language plugin

 • Lastiger om te optimaliseren voor zoekmachines.
 • Kan een negatief effect hebben op je back-end performance.

Wanneer kiezen voor een multi-language plugin

De WPML of Polylang plugin is dus vooral geschikt voor websites die qua look and feel niet veranderen, maar die wel in meerdere talen beschikbaar moeten zijn.

Voorbeeld: Je hebt een Nederlandse website op het gebied van tuinonderhoud. Je wilt je diensten ook aan Duitsers verkopen. Het product (en de content) zijn exact hetzelfde, en dus is de Duitse variant van de website ‘slechts’ een kopie van de Nederlandse. Gebruik maken van een meertalige plugin is dan voldoende.

Multisite oplossing

Met een multisite kun je onbeperkt nieuwe websites aanmaken op één WordPress installatie. De websites hebben allemaal hun eigen bestanden, afbeeldingen en opties en kunnen dus een hele andere lay-out hebben dan de hoofdsite. Je beheert eigenlijk meerdere websites vanaf 1 centrale locatie. Je kunt de multisite aan verschillende landen en talen koppelen.

WordPress multisite optie

Voordelen van een multisite zijn:

 • De website heeft duidelijke geotargeting.
 • Betere performance per site.
 • De content is per website mooi gescheiden.
 • Alle instellingen per website kun je anders instellen.
 • Niet afhankelijk van plugins die met WPML compatibel moeten zijn.
 • Functionaliteiten en plugins kunnen per site (en land) verschillen.

Nadelen multisite

 • Apart inloggen op iedere wp-admin vereist.
 • Onderhoud is tijdrovender omdat je voor iedere website nieuwe pagina’s moet aanmaken.

Wanneer kiezen voor een multisite

Als de inhoud van je website in de verschillende talen anders is, kies je het beste voor een multisite oplossing.

Je wilt niet alleen je website in meerdere talen aanbieden, maar je ook echt op andere landen richten. Je productaanbod is namelijk in het ene land anders dan in Nederland. Als je alleen een meertalige plugin installeert kan het verwarrend zijn voor bezoekers dat je op de Nederlandse site andere diensten aanbiedt.

Voorbeeld: Je hebt een webshop voor vuurwerk. Door regelgeving in verschillende landen verschilt je aanbod echter per land, en dus kies je voor multisite. Op deze manier kan je dus 6 verschillende websites hebben, ieder in een eigen taal/land.

WordPress multisite en meertalige plugin

Een derde optie die je kunt gebruiken is een combinatie van de 2 bovenstaande mogelijkheden. Het is namelijk ook mogelijk om de diverse talen op een website aan de juiste landen en/of regio’s te koppelen. Naast meertalig maak je de website dan ook multiregionaal. In sommige landen heb je namelijk meerdere talen. Zo kan het dus voorkomen dat je in België zowel Vlaanderen als Wallonië wilt bedienen. Binnen je Belgische website wil je dan zowel Frans als Vlaams aanbieden. Hierbij komt de meertalige plugin om de hoek kijken.

WordPress multi-language multisite

Voorbeeld: Je hebt een multisite oplossing waarbij je een website hebt voor https://voorbeeld.nl, https://voorbeeld.be en https://voorbeeld.de. In België wil je echter naast Vlaanderen ook Wallonië bedienen. Door een meertalige plugin te installeren op https://voorbeeld.be kun je de website naast Nederlands ook in het Frans aanbieden.

Conclusie

Welke oplossing je kiest is dus vooral afhankelijk van jouw situatie en de manier waarop je internationaal zaken doet. Denk wel goed na over welke keuze je maakt. Als je kiest voor de verkeerde oplossing is het moeilijk om op een later moment te wisselen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de organische vindbaarheid van je website en de gebruiksvriendelijkheid.

Heb je een site, waarbij de opbouw tussen talen ongeveer hetzelfde is? Neem een meertalige plugin. Moet iedere taal echt een totaal andere site krijgen, maar wil je die sites wel binnen één CMS kunnen onderhouden? Kies alleen in dat geval voor de Multisite Language Switcher.

Voor Déhora hebben wij onlangs een WordPress-multisite opgeleverd in één stijl en een eigen website-inrichting per land. Lees hem hier!

Chat
Samen kijken welke oplossing bij jou vraag past

Neem dan contact met mij op