''In mijn vorige blog over employer branding beschreef ik uitgebreid het belang en de stappen om deze effectief te implementeren. Nu duiken we dieper in de cruciale rol van een goed doordachte employee journey. Ik beloofde je een praktijkvoorbeeld en vandaag staat een developer centraal in de employer journey''
Elke organisatie wil graag de juiste mensen aantrekken én behouden. Maar hoe begeleid je jouw medewerkers optimaal, van het eerste contact tot de allerlaatste werkdag? Het geheim zit in een heldere employee journey: een reis die alle fases van de medewerkerservaring visualiseert en waarmee je op elk moment waarde toevoegt. Maar wat is zo’n journey precies, waarom is het belangrijk, en hoe pak je het aan? In dit blog lees je hoe de employee journey eruitziet, welke stappen je niet mag vergeten en hoe je elk moment kunt benutten voor een sterk werkgeversmerk.
De employee journey is de reis die (potentiële) medewerkers doorlopen bij jouw organisatie. Net als bij een customer journey onderscheid je verschillende fases: van een eerste ontmoeting tot het afscheid nemen. Een goed in kaart gebrachte journey helpt je niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om mensen te behouden, te laten groeien én met een goed gevoel te laten vertrekken. Door alle fases te visualiseren, wordt direct duidelijk waar kansen liggen voor verbetering en waar je extra waarde kunt toevoegen.
Elke medewerker doorloopt verschillende fases in zijn of haar reis binnen jouw organisatie: van het moment van bewustwording, waarin je je als werkgever presenteert, tot de uiteindelijke offboarding. Denk aan het opwekken van interesse bij potentiële kandidaten, het bieden van een heldere sollicitatieprocedure, een sterk aanbod, een warm welkom tijdens de onboarding, en blijvende aandacht voor groei wanneer iemand onderdeel van het team is. Tijdens iedere fase kun je inspelen op de behoeften van je medewerker door heldere communicatie, persoonlijke aandacht en het aanbieden van passende ontwikkelmogelijkheden. Door deze fases duidelijk te visualiseren en continu te verbeteren, bouw je aan een positieve medewerkerservaring die bijdraagt aan tevredenheid, behoud en een sterk werkgeversmerk.
De reis begint wanneer een kandidaat nog niet actief zoekt naar een nieuwe uitdaging, maar wel nieuwsgierig is naar mogelijkheden voor groei. “Is dit nog de juiste plek voor mij, of moet ik verder kijken?” zijn typische vragen in deze fase. Er is geen dringende behoefte aan verandering, maar wel een reflectie op de eigen carrière.
In deze fase is de kandidaat klaar voor een nieuwe stap en begint actief te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Discretie is vaak belangrijk, aangezien ze hun huidige werkgever nog niet op de hoogte willen brengen van deze zoektocht.
In deze fase solliciteert een kandidaat op jouw vacature of je hebt de kandidaat zelf benaderd en hij/zij besluit om op basis hiervan te komen kennismaken. Dit zijn twee verschillende trajecten. De kandidaten die zelf solliciteren, hebben meestal al besloten dat ze hun huidige werkgever gaan verlaten. Kandidaten die jouw aanbod om kennis te maken hebben geaccepteerd, hebben nog niet besloten hun werkgever te verlaten. Houd er dus rekening mee dat dit wel echt twee verschillende scenario’s zijn.
Na het sollicitatieproces volgt een cruciale stap, het doen van een passend voorstel. Hier wordt het verschil gemaakt tussen ‘misschien’ en ‘ja’. Wees transparant in voorwaarden, perks én verwachtingen.
Zodra een kandidaat is aangenomen begint de onboarding-periode. De tijd tot de startdatum biedt een uitgelezen kans om de nieuwe medewerker te betrekken bij jouw organisatie. Regelmatig contact in deze periode is essentieel.
Wanneer een medewerker eenmaal deel uitmaakt van het team, stopt employer journey niet. Het draait om het creëren van een omgeving waarin elke medewerker zich gewaardeerd en gelukkig voelt. Dit gaat verder dan ontspanningsfaciliteiten; het draait om professionele groei en de balans tussen werk en privéleven.
Offboarding hoeft niet negatief te zijn; het kan een moment zijn om dankbaarheid te tonen en succes te wensen voor de toekomst. Een positief offboarding-proces laat een blijvende goede indruk achter.
Het toepassen van deze stappen in de employee journey zorgt voor een positieve ervaring, zowel voor de medewerker als voor het bedrijf. En onthoud, deze benadering kan variëren afhankelijk van de rol en functie binnen het bedrijf.