UX design is een hot topic. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de user experience van een website of app. Maar wat doet een UX designer precies? En wat zijn de belangrijkste taken? In dit blogartikel bespreken we het vak UX design en alles wat erbij komt kijken.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer heeft een belangrijke rol in het ontwerpproces van websites en apps. Zijn of haar taak is om ervoor te zorgen dat de gebruiker zo optimaal mogelijk met de website of app kan werken. De ideale gebruikerservaring creƫren dus.

Gebruikersonderzoek

De uiteindelijke gebruiker van je website, app of platform is de bepalende factor voor het uiteindelijke design. Wanneer je weet wie je gebruiker is, kun je pas in kaart brengen welke behoeften er zijn. Een UX designer onderzoekt wie de eindgebruiker is op basis van kwalitatieve data en kwantitatieve data.

Kwalitatieve data is data die je verzamelt door middel van interviews, surveys en focusgroepen. Dit soort data geeft inzicht in de behoeften, motivaties en problemen van je doelgroep. UX designers verzamelen kwalitatieve data om erachter te komen wat de gebruiker precies wil.

Kwantitatieve data is data die je verzamelt door het analyseren van statistieken en gebruikersgedrag. UX designers gebruiken kwantitatieve data om te zien hoe de gebruiker momenteel met de website of app interacteert.

Beide type data aan elkaar koppelen zorgt voor het beste inzicht. Een slimme en leuke manier om deze data weer te geven, is het ontwikkelen van een persona. Dit is een korte, maar bondige beschrijving van je ideale gebruiker.

Vertalen naar een UX design

Gebruiker in beeld? Dan ga je aan de slag om deze behoeften te vertalen naar een UX design. UX designers kijken naar de user flow, het ontwerp, de interactie en de technische mogelijkheden. Op basis van eigen ervaring, best practices en data interpretatie komen ze tot het ideale design voor de website of app.

De oplevering van een UX design vertaalt zich vaak in een beschrijvende strategie en een (klikbaar) wireframe. Een wireframe is een soort schets van de app of website. UX designers maken gebruik van wireframes om het ontwerp te toetsen met de klant, maar nog belangrijker de uiteindelijke gebruiker. De strategische beschrijving is belangrijk om te begrijpen hoe verbanden rondom het wireframe in elkaar zitten en waar bepaalde keuzes op gebaseerd zijn.

Het verschil tussen UX, UI en Visual designer

Het verschil tussen een UX designer, UI designer en een Visual designer is soms lastig te begrijpen. UX design richt zich volledig op de gebruiker, UI design richt zich juist op de vormgeving en interactie met de app of website en een Visual designer maakt het ontwerp compleet binnen de branding van merk of bedrijf. UX designers, UI designers en Visual designers kunnen dus niet los van elkaar worden gezien. Het is een samenspel tussen de drie disciplines om tot het beste ontwerp te komen.

De rollen van een UX’er

UX designers hebben verschillende rollen. Ze zijn onderzoeker, strateeg en ontwerper tegelijk. Daarnaast is een UX designer vaak de brug tussen de klant en het development team. Het is dus belangrijk dat je als UX designer kennis hebt van alle omliggende disciplines, maar ook de situatie van de opdrachtgever.

Een goede UX designer is dus opgeleid volgens het T-shaped model. Als expert op de eigen discipline, maar bekend met alle andere facetten die komen kijken bij het ontwikkeling van een website, app of digitaal platform.

UX design is soms ongrijpbaar en ook nog onbekend en onbemind bij veel mensen.

UX designer Lylouh over haar rol

Gebruikersinterviews, data onderzoek, UX audits en nog veel meer. De werkzaamheden van Lylouh in een gemiddelde week bij Elephant lopen vrij ver uiteen.

“In samenwerking met de strategen en de designers vorm ik het hart van het UX team. Een rol waar ik zowel mijn creativiteit als mijn drang naar statistische onderbouwing in kwijt kan.”

“UX design is soms ongrijpbaar en ook nog onbekend en onbemind bij veel mensen. Dat geeft extra uitdaging binnen de rol bij Elephant. Zeker omdat er per jaar tientallen digitale platformen zijn waar Elephant aan werkt.”

UX designer Lylouh van Elephant

“De grootste uitdaging zit aan twee kanten. Eerst klanten overtuigen dat gebruikers andere zaken willen zien in een website dan klanten zelf denken. Daarna de ideale oplossingen bedenken die ook nog technisch haalbaar is binnen de budgetten die er zijn.”

“UX design is een onmisbare schakel geworden in het projectproces bij Elephant. Maar juist door de directe samenwerking met digitale strategen, UI designers en developers ontstaan er digitale oplossingen die echt meerwaarde bieden. Ik ben best trots dat ik daar een belangrijke bijdrage aan heb.”