In mijn vorige blog over employer branding beschreef ik uitgebreid het belang en de stappen om deze effectief te implementeren. Nu duiken we dieper in de cruciale rol van een goed doordachte employee journey. Ik beloofde je een praktijkvoorbeeld en vandaag staat een developer centraal in de employer journey. 

De reis van een werknemer doorloopt zes fasen, vergelijkbaar met de bekende customer journey. Deze reis begint bij het moment van ‘bewustwording’ en eindigt bij ‘offboarding’, wat overeenkomt met de loyaliteitsfase in de customer journey.

Fase 1; bewustzijnscreatie in employee journey

Ontwakend interesse bij potentiële kandidaten

De reis begint wanneer een kandidaat nog niet actief zoekt naar een nieuwe uitdaging, maar wel nieuwsgierig is naar mogelijkheden voor groei. “Is dit nog de juiste plek voor mij, of moet ik verder kijken?” zijn typische vragen in deze fase. Er is geen dringende behoefte aan verandering, maar wel een reflectie op de eigen carrière.

Hoe speel je hierop in?

 • Meetups voor Ontwikkeling: Organiseer vier keer per jaar ‘demo dagen’ waarin je ontwikkelteam spannende nieuwe technologieën toont. Promoot deze evenementen lokaal en moedig je eigen developers aan om hun netwerk uit te nodigen.
 • Inzichtelijke Interviews: Ga een gesprek aan met andere developers en maak er een blogpost van. Zo laat je zien waarmee jouw bedrijf zich bezighoudt op development gebied.
 • Werken-bij Blogs: Deel verhalen op je werken bij website van je developers over waarom ze voor jouw bedrijf kozen en hun ervaringen. Zorg dat deze verhalen echt en transparant zijn, geen verkapte reclame.

Fase 2; van bewustzijn naar overweging

In deze fase is de kandidaat klaar voor een nieuwe stap en begint actief te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Discretie is vaak belangrijk, aangezien ze hun huidige werkgever nog niet op de hoogte willen brengen van deze zoektocht.

Hoe speel je hierop in?

 • Aantrekkelijke vacatures: Zorg dat er altijd vacatures online zijn voor verschillende rollen. Ook als je niet actief zoekt, nodig mensen uit voor een kennismaking. Zorg dat vacatureteksten meer zijn dan alleen functiebeschrijvingen; ze moeten een compleet beeld schetsen van wat je biedt.
 • Duidelijke ‘Werken-bij’ Pagina of Site: Laat op deze pagina’s niet alleen vacatures zien, maar ook beelden van je kantoor, klanten, projecten, en geef een blik op de bedrijfscultuur en activiteiten buiten het werk.
 • Recruitment: Neem zelf het initiatief om geschikte kandidaten uit je netwerk te benaderen, of zoek actief naar talent dat goed bij de openstaande rollen zou passen.

Lees meer over werken-bij websites

Fase 3; de sollicitatie

Optimaliseer het sollicitatieproces

In deze fase solliciteert een kandidaat op jouw vacature of je hebt de kandidaat zelf benaderd en hij/zij besluit om op basis hiervan te komen kennismaken. Dit zijn twee verschillende trajecten. De kandidaten die zelf solliciteren, hebben meestal al besloten dat ze hun huidige werkgever gaan verlaten. Kandidaten die jouw aanbod om kennis te maken hebben geaccepteerd, hebben nog niet besloten hun werkgever te verlaten. Houd er dus rekening mee dat dit wel echt twee verschillende scenario’s zijn.

Hoe je hierop kunt inspelen:

 • Duidelijke communicatie over het sollicitatieproces: Laat kandidaten vanaf het begin weten wat ze kunnen verwachten. Hoeveel gesprekken zijn er? Hoe snel wordt er een besluit genomen? Wat zijn de salarisindicaties? Door dit helder te communiceren, vermijd je onzekerheid en creëer je een positieve ervaring.
 • Professionele en gepersonaliseerde Presentatie: Bij Elephant hebben we specifieke presentaties voor verschillende rollen, waarin we de werksfeer, projecten, klanten, en tools uitlichten, inclusief het salarishuis en secundaire voorwaarden. Zo geven we een gestroomlijnde en indrukwekkende indruk aan kandidaten.
 • Netwerkuitbreiding via LinkedIn: Door elke kandidaat uit te nodigen op LinkedIn, bouw je een krachtig professioneel netwerk op dat zowel jouw persoonlijke als de organisatorische branding versterkt.
 • Waardering voor alle kandidaten: Bij Elephant tonen we onze waardering door afgewezen kandidaten een klein cadeau te geven, vooral als ze ver zijn gekomen in het proces. Dit benadrukt hoezeer we hun tijd en inspanning waarderen.

Fase 4; onboarding

Een warm welkom

Zodra een kandidaat is aangenomen begint de onboarding-periode. De tijd tot de startdatum biedt een uitgelezen kans om de nieuwe medewerker te betrekken bij jouw organisatie. Regelmatig contact in deze periode is essentieel.

Stappen voor een soepele onboarding:

 • Gereedstaande werkplek: Zorg dat op de eerste dag alles klaarstaat – werkplek, e-mail, agenda, en alle essentiële tools.
 • Duidelijk introductieprogramma: Bied een gestructureerd programma voor de eerste week.
 • Vier het Moment: Markeer het ondertekenen van het contract met een feestelijk moment zoals champagne of taart.
 • Persoonlijk Welkomstpakket: Stuur een welkomstpakket naar de thuis van de nieuwe werknemer of leg het klaar op kantoor als teken van waardering en welkom.

Fase 5; part of the team

Wanneer een medewerker eenmaal deel uitmaakt van het team, stopt employer journey niet. Het draait om het creëren van een omgeving waarin elke medewerker zich gewaardeerd en gelukkig voelt. Dit gaat verder dan ontspanningsfaciliteiten; het draait om professionele groei en de balans tussen werk en privéleven.

Sleutelacties voor Tevreden Teamleden:

 • Begrijp en Ondersteun Ambities: Ken de doelen van elke medewerker en werk samen aan een realistisch ontwikkelingsplan.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden: Bied mogelijkheden voor professionele en persoonlijke groei.
 • Betrokkenheid bij Bedrijfsplannen: Betrek medewerkers actief bij de plannen en toekomst van het bedrijf.
 • Persoonlijke Aandacht: Toon waardering met kleine geschenken voor verjaardagen en jubilea.

Fase 6; offboarding

Offboarding hoeft niet negatief te zijn; het kan een moment zijn om dankbaarheid te tonen en succes te wensen voor de toekomst. Een positief offboarding-proces laat een blijvende goede indruk achter.

Essentiële Stappen voor Positief Offboarding:

 • Informele Exitgesprekken: Houd het gesprek informeel maar gepland, om betrokkenheid te tonen.
 • Gepast Afscheid: Organiseer een afscheid dat past bij de persoon, van borrels tot toespraken.
 • Afscheidsgeschenken en -speeches: Geef een passend geschenk en persoonlijke toespraak als blijk van waardering.

Het toepassen van deze stappen in de employee journey zorgt voor een positieve ervaring, zowel voor de medewerker als voor het bedrijf. En onthoud, deze benadering kan variëren afhankelijk van de rol en functie binnen het bedrijf. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek.

Chat
Sparren over jouw employee journey?

Leuk! Neem gerust contact op en ik kijk met je mee!