Blog

Van personal tot corporate branding: welke branding soorten zijn er allemaal?

Een sterk merk ontstaat niet vanzelf. Of het nu gaat om een bedrijf, persoon, product of zelfs een stad, de juiste branding maakt het verschil tussen opvallen of vergeten worden. In deze blog lees je welke vormen van branding er zijn, wat ze uniek maakt.

sfeer - Jordy, Kayleigh en Jurriaan zijn aan het overleggen tijdens hun strategie en design sessie

Branding gaat veel verder dan een mooi logo of herkenbare huisstijl. Jouw merkidentiteit bepaalt hoe mensen je organisatie zien, welke emotie zij erbij krijgen en waarom ze bewust voor jou kiezen. Goed gekozen branding maakt jouw merk relevant, opvallend en toekomstbestendig. Maar welke vormen van branding zijn er eigenlijk, en wat maakt elk type uniek? In dit artikel zetten we de belangrijkste soorten branding en hun basisprincipes op een rij.

Het basisprincipe van branding

Branding draait om consistente beleving en onderscheid. Het gaat om de boodschap die je als merk uitstraalt, de waarden die je uitdraagt en de associaties die mensen met jouw organisatie of product hebben. Of het nu gaat om jouw bedrijf, een dienst, een specifieke locatie of jezelf als ondernemer: doelgerichte branding maakt verbinding mogelijk en geeft richting aan al je communicatie.

blog- tijdens de standdown luistert iedereen naar Kayleigh

De verschillende types branding

1. Corporate branding
Corporate branding focust zich op het totaalplaatje: het bedrijf als merk. Niet alleen het logo, maar ook de missie, kernwaarden, visuele identiteit en de manier waarop je communiceert. Alles moet in lijn zijn om een sterke merkbeleving te creëren. Denk aan grote bedrijven waarbij je direct een bepaald gevoel krijgt bij het zien van het logo, het horen van de naam of zelfs het proeven van de bedrijfscultuur op de website. Corporate branding zorgt voor herkenning, vertrouwen en een heldere positionering in de markt.

2. Personal branding
Personal branding gaat over jezelf in de markt zetten als merk. Je creëert een unieke, herkenbare uitstraling die jouw persoonlijkheid en talenten weerspiegelt. Dit speelt vooral bij ondernemers, consultants of experts die hun expertise zichtbaar willen maken. Personal branding draait niet alleen om zichtbaarheid, maar ook om de beleving die je achterlaat bij potentiële klanten, werkgevers of volgers. Een goed opgebouwde persoonlijke merkidentiteit versterkt je reputatie en onderscheidt je van collega’s of concurrenten.

3. Employer branding
Employer branding richt zich op jouw organisatie als werkgever. Je laat zien waar je als bedrijf voor staat, waarom mensen juist bij jou willen werken en hoe jij cultuur en waarden tot leven brengt. Employer branding speelt een grote rol bij het aantrekken en behouden van talent. Werken-bij websites en sociale media worden hierbij ingezet om niet alleen vacatures te delen, maar vooral ook het unieke karakter van jouw bedrijf te laten zien. Dit type branding versterkt je positie op de arbeidsmarkt en maakt medewerkers trotse ambassadeurs.

4. Product branding
Bij product branding staat het product centraal als op zichzelf staand merk. Elk product krijgt een eigen identiteit, naam en uitstraling, los van het moederbedrijf. Dit komt vaak voor bij organisaties met meerdere producten in verschillende markten of doelgroepen, zoals drankenfabrikanten of elektronicamerken. Met product branding kun je inspelen op specifieke wensen, behoeften of trends, en een unieke merkbeleving creëren die aansluit bij het product en zijn gebruikers.

Denk bijvoorbeeld aan Red Bull: wat wordt ervaren als meer dan een energiedrankje. Door de herkenbare zilverblauwe blikjes, de slogan “Red Bull geeft je vleugels”, grootschalige sponsoring van extreme sporten en Formule 1, wordt Red Bull als merkbelevenis ervaren.

Ook Apple is een heel goed voorbeeld: het logo met het hapje uit de appel zorgt direct voor herkenning op elk device. Of het nu een iPhone, MacBook of iPad is, dat ene beeldmerk is genoeg om het meteen te koppelen aan Apple. Het bewijst hoe krachtig consistente visuele branding kan zijn.

5. Co-branding
Co-branding ontstaat wanneer twee of meer merken samenwerken om samen een nieuw product, dienst of campagne te presenteren. Hiermee worden de krachten gebundeld om elkaars doelgroep te bereiken, expertise te combineren of een geheel nieuwe beleving te creëren. Bekende voorbeelden zijn limited editions van producten of gezamenlijke acties tussen merken. Co-branding vraagt om een zorgvuldige afstemming van merkwaarden om het gewenste resultaat te bereiken.

6. City branding
City branding draait om het (her)positioneren van een stad of regio als merk. Hierbij wordt een unieke identiteit ontwikkeld die bezoekers, bewoners en bedrijven aantrekt. City branding kan ingezet worden om toerisme te stimuleren, investeringen te bevorderen of trots onder inwoners te vergroten. Denk aan de drie kruisjes van de gemeente Amsterdam, de pay-off “I amsterdam” of de slogan “Rotterdam. Make it happen.” Dergelijke elementen dragen niet alleen bij aan de internationale herkenbaarheid, maar geven ook inwoners een gevoel van trots en verbondenheid.

Digital designer Kayleigh presenteert de laatste UX ontwikkelingen
Jurriaan legt iets uit voor de tv waar een wireframe te zien is

Hoe kies je de juiste branding strategie?

Welke vorm van branding het beste past bij jouw organisatie, product of persoon, hangt af van je doelstellingen, doelgroep en markt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar wil ik bekend om staan?
  • Voor wie wil ik relevant zijn?
  • Welke merkwaarden wil ik uitdragen?
  • Zoek ik vooral naamsbekendheid, autoriteit, nieuwe medewerkers of meer vertrouwen?

Door helder te krijgen waar je naartoe wilt, kies je het branding type dat het beste aansluit op jouw ambities. Soms is een combinatie van meerdere soorten branding de juiste route. Start altijd met een scherpe positionering, vertaal deze door naar je visuele en inhoudelijke uitstraling en zorg voor een consistente beleving in al je uitingen.

Zeker weten dat jouw merk de juiste brandingstrategie volgt? Laten we samen ontdekken wat past bij jouw ambitie. 

Onze brand expert Jurriaan denkt graag met je mee

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.