Strategie

De ultieme persona beginners guide

Je hebt de term ongetwijfeld al eens voorbij zien komen of je hebt er een kort artikeltje over gelezen: persona’s. Maar wat zijn het en waarom is het zo belangrijk om persona’s te hebben? Zodra wij aan de slag gaan in een project, is een van de eerste vertrekpunten het opstellen van persona’s. In dit blog vertelt Jordy je waarom persona's belangrijk zijn en hoe je jouw persona's een gezicht geeft.

sfeer - Jordy en Diede zijn op bezoek bij een opdrachtgever en zijn in gesprek aan tafel met hem

Wat is een persona?

Een persona is een fictief personage dat een bepaald type klant binnen jouw doelgroep vertegenwoordigt. Stel je ze voor als een soort gids die je helpt om je publiek beter te begrijpen en te visualiseren. Persona’s maken de verschillende typen klanten tastbaar, zodat je beter kunt inspelen op hun wensen en behoeften. Met goed gedefinieerde persona’s kun je gerichtere en effectievere strategieën opzetten die echt inspelen op je klanten.

In plaats van te werken met aannames, geven persona’s je een realistisch beeld van de verschillende klantsegmenten. Ze zijn gebaseerd op onderzoek, wat je helpt om te begrijpen wie je klanten echt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een jonge professional die gemak zoekt of een oudere consument die waarde hecht aan persoonlijke service. Door je content en marketing af te stemmen op deze persona’s, spreek je je publiek veel gerichter aan.

Persona’s zorgen er ook voor dat iedereen binnen je team op één lijn zit en dezelfde focus heeft, wat zorgt voor een consistente merkbeleving. Of je nu werkt aan een nieuwe campagne, een website of een product: persona’s houden je scherp en klantgericht.

Waarom zijn persona’s belangrijk voor jouw marketing?

Met persona’s heb je een krachtig hulpmiddel in handen om elke blog, post of webtekst te checken op aansluiting bij je doelgroep. Past het niet? Dan is het slim om terug te gaan naar de tekentafel. Persona’s geven je misschien niet de volledige diepgang, maar wel snel een redelijk accuraat beeld van het belangrijkste deel van je doelgroep. Dat werkt efficiënt. Deze persona’s zijn bovendien gebaseerd op doelgroeponderzoek.

Voor jou als marketeer is dat een enorme winst. Je krijgt sneller een goed beeld van je doelgroep, waardoor je content gerichter kunt maken. En hoe beter je content aansluit bij de wensen van je publiek, hoe meer betrokkenheid je creëert. Iedereen die bezig is met marketing, communicatie of sales heeft dus baat bij het opstellen van sterke persona’s.

💡Een tip: print je persona’s uit op een A4’tje en hang ze in het zicht op. Zo word je telkens weer herinnerd om je content aan je persona’s te toetsen.

sfeer - Jeroen, Mike en Diede in gesprek in de loods bij MAAT

Hoe maak je een persona?

Je doel is om inzicht te krijgen in de doelen, wensen, eigenschappen, trends, triggers, verwachtingen en motivaties van je doelgroep. Deze inzichten vormen de basis voor het ontwikkelen van persona’s. Er zijn verschillende manieren om deze waardevolle informatie te verzamelen:

  • Voer interviews met je doelgroep
    Vaak is een telefoongesprek van een kwartier al voldoende.
  • Interview mensen die regelmatig met je doelgroep in contact staan
    Denk hierbij aan helpdeskmedewerkers of accountmanagers.
  • Raadpleeg bestaande marktonderzoeken
    Het internet is een bron van onderzoeken, benut dat vooral.
  • Analyseer de gegevens uit Google Analytics of andere bronnen
    Je weet precies waar jouw doelgroep naar op zoek is op jouw website.
  • Bekijk statistieken van social media
    Zo kun je eenvoudig de demografie en interesses van jouw doelgroep achterhalen.

Vergeet niet te onderzoeken hoe digitaal vaardig je publiek is als je bijvoorbeeld een website gaat opzetten of verbeteren. Het kan ook nuttig zijn om je te verdiepen in de overtuigingen en gedragingen die typerend zijn voor je doelgroep. Denk ook na over de problemen waarmee je doelgroep te maken heeft en de doelen die zij online nastreven in relatie tot jouw bedrijf.

Bij interviews is het belangrijk om niet te vragen welke specifieke onderdelen gebruikers op de website willen zien. Focus in plaats daarvan op het algemene doel en de taken die ze willen voltooien. Het is aan jou om te bepalen welke onderdelen nodig zijn om je publiek te helpen hun taken uit te voeren en hun doelen te bereiken.

Welke gegevens heb je nodig voor een persona?

Als je alle benodigde informatie hebt verzameld, kun je beginnen met het maken van een persona. Het is meestal voldoende om met maximaal vijf persona’s je publiek in kaart te brengen. Afhankelijk van je branche kun je bepaalde onderdelen van de persona weglaten of juist meer benadrukken. Zorg er in ieder geval voor dat je deze punten meeneemt:

  • Naam
  • Foto
  • Quote
  • Leeftijd
  • Apparaten (mobiel, tablet, laptop of desktop)
  • Keuzeproces (emotioneel of rationeel)
  • Digitale vaardigheid (laag, gemiddeld of hoog)
  • Doelen
  • Wensen
  • Zorgen
  • Triggers

De naam, foto en leeftijd zijn vanzelfsprekend, net als de apparaten die je persona gebruikt. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende elementen, dit wel van groot belang zijn. De quote geeft je persona bijvoorbeeld een stem en context. De apparaten tonen aan via welke middelen jouw persona voornamelijk met jou in contact komt. Het keuzeproces geeft inzicht in hoe jouw doelgroep beslissingen neemt: baseren ze die op feiten of spelen intuïtie en gevoel een grotere rol? En de digitale vaardigheid bepaalt hoe eenvoudig of complex je je interacties met hen moet maken.

Floris, Puck, Ilse en Kayleigh overleggen in een vergaderruimte bij Elephant

Wat zijn veelgemaakte fouten met persona’s?

Persona’s zijn een krachtig hulpmiddel, maar alleen als ze goed worden toegepast. Het is belangrijk om ze met de nodige zorg te ontwikkelen, het moet een goede afspiegeling zijn van jouw doelgroep.

Hier zijn een paar valkuilen die je moet vermijden:

B2B is geen B2C
Werk je met B2B-klanten? Besef dan dat je veel meer diepgaande informatie nodig hebt dan bij B2C. Het koopproces in B2B is complexer en vereist een andere benadering. Houd dit in gedachten wanneer je je persona’s opstelt.

One size doens’t fit all
Werk je internationaal? Houd er rekening mee dat markten zoals de VS, het VK, China en Nederland zeer verschillend zijn.Wat in het ene land werkt, kan in een ander land falen. Neem nooit zomaar persona’s over van andere markten zonder ze aan te passen aan je eigen doelgroep.

Je persona’s gaan iets doen
Het is verleidelijk om heel gedetailleerd te worden in het schetsen van je persona’s, maar vergeet niet dat ze ook moeten reflecteren hoe je doelgroep daadwerkelijk handelt op je website. Begrijp hoe ze kopen en naar informatie zoeken, anders mis je de boot als het op conversie aankomt. Schets je persona realistisch en niet te rooskleurig.

De verkeerde vragen stellen
Als je tijdens interviews met gebruikers vooral praat over hoe de website eruitziet of wat er mist, mis je de kern. Richt je in plaats daarvan op wat je gebruiker echt wil bereiken. Het is jouw taak om de oplossing te bieden, niet om de gebruiker de oplossing te laten bedenken.

Overdrijven met je persona’s
Het doel van persona’s zit in het feit dat ze de essentie van je doelgroep vatten. Maak er dus niet te veel. Cluster je doelgroep effectief en houd het overzichtelijk. Anders ga je namelijk proberen heel Nederland bijvoorbeeld te vangen in jouw persona’s.

Te veel op uiterlijk leunen
Kies niet eerst een foto en bouw daar een profiel omheen. Begin met een grondige analyse en kies pas daarna een afbeelding die je profiel goed representeert. Laat je niet afleiden door hoe iemand eruitziet; de data moeten leidend zijn. Beter nog: vraag aan een AI, zoals Midjourney, om jouw persona te laten genereren.

Te weinig mensen spreken
Een paar interviews zijn niet genoeg om een solide persona te bouwen. Zorg dat je meer mensen spreekt en je bevindingen ondersteunt met statistieken van je site of social media. Dit geeft je een breder en realistischer beeld van je doelgroep. Praat niet alleen met je ambassadeurs, maar juist ook met de doorsnee klant en zelfs de ontevreden klanten.

 

 

Persona’s: de sleutel tot effectieve marketing

Persona’s zijn cruciaal voor een succesvolle marketingstrategie. Ze bieden inzicht in je doelgroep, zodat je gerichter kunt communiceren en betere resultaten behaalt. Door regelmatig je persona’s te updaten, blijf je relevant en voorkom je dat je marketinginspanningen verspild worden. Begin vandaag nog met het ontwikkelen van je persona’s en leg de basis voor een sterkere, meer gerichte marketingstrategie.

Hulp bij het opstellen van jouw persona's. Onze digitale strateeg Jordy helpt je graag verder!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.