Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vanaf 1 januari 2022 supporten wij geen IE11 meer. Echt waar. Het klinkt misschien drastisch, maar dit is een hele bewuste en logische keuze. Vanaf 15 juni 2022 wordt namelijk de stekker uit IE11 getrokken. Wat is er precies gaande in de wereld van Internet Explorer en hoe zijn wij tot dit besluit gekomen? Onze John vertelt je meer in deze blog.

‘The end of life’ van Internet Explorer, is dat nou echt zo’n groot probleem? Waarschijnlijk gebruiken de meeste van jullie al lange tijd een moderne browser. Maar voor wie nog niet is overgestapt, vertel ik je wat er precies gaat gebeuren, hoe je kunt overstappen van browser en waarom wij dit systeem binnen Elephant niet langer meer ondersteunen.

Wat is er gaande met Internet Explorer?

Vanaf 15 juni 2022 komt er een einde aan een heus browser-tijdperk: de stekker wordt definitief uit Internet Explorer 11 (IE11) getrokken, waardoor deze browser letterlijk verdwijnt. Hij maakt plaats voor het al bestaande, moderne en beter werkende systeem Microsoft Edge. Een logische keuze, IE11 was namelijk al jarenlang aan het uitsterven. Wereldwijd is het gebruik in augustus 2021 zelfs gedaald naar 0.58%. Zet daar een Chrome met 65% of Safari met 19% tegenover en het verschil tussen de populariteit van deze browsers wordt direct duidelijk.

Bovendien is IE11 sterk verouderd. Het werd vaak puur uit gemak gebruikt, bijvoorbeeld omdat het op je werklaptop staat geïnstalleerd of omdat een hele afdeling gewend is met dit systeem te werken en bang is voor verandering. Maar vanaf volgend jaar moet iedereen dus overstappen naar een ander systeem. Dit kan Microsoft Edge zijn, maar natuurlijk ook de bekende browsers zoals Chrome, Firefox of Safari.

Waarom hebben wij dit besluit genomen?

1: Windows zelf werkt óók niet meer met Internet Explorer

Microsoft heeft zelf de keuze gemaakt om IE11 niet langer meer te ondersteunen, daar moeten wij als bedrijf in mee. Wij kunnen simpelweg niet meer ondersteunen, wat anderen ook niet ondersteunen. Bovendien worden de Microsoft 365-apps en -diensten al sinds augustus 2021 niet meer ondersteunt in IE11. Hierdoor werken diensten als Office 365, OneDrive, Teams en Outlook al niet meer op dit systeem.

2: WordPress stapt af van IE11

Ook WordPress, een van de grootste platformen waar wij onze websites in ontwikkelen, stapt af van IE11. Het bedrijf heeft met versie 5.8 al de ondersteuning voor IE11 laten vallen en zal in de komende versies dus ook geen nieuwe features meer testen in deze browser. In de komende versies zal deze ‘overgang’ daarom meer en meer kenbaar worden.

Dit betekent niet dat je website verdwijnt of niet meer zichtbaar is of werkt, maar wel dat je geen toegang meer hebt tot het ‘admin’ gedeelte van je website. Via Internet Explorer kan je dus niet bij de achterkant van je website, daar moet je een andere webbrowser voor gebruiken.

3: Whatsapp en YouTube werken al niet meer op Internet Explorer

IE11 wordt door veel grote jongens al langere tijd niet meer ondersteunt. Denk aan Whatsapp, Spotify, Slack en Youtube.

4: Internet Explorer 11 is niet meer veilig

De ondersteuning voor Internet Explorer 11 is al op 9 maart 2021 komen te vervallen. Microsoft brengt geen nieuwe security-updates voor de browser meer uit. Dit betekent dat je tijdens het gebruik van deze browser zeer kwetsbaar bent voor hackers. Bovendien is de veiligheid van Internet Explorer al langere tijd twijfelachtig. IE11 reageerde bijvoorbeeld pas om de zoveel weken/maanden op beveiligingsrisico’s, terwijl z’n vervanger Edge hier slechts enkele uren overdoet.

5: Wij werken met de nieuwste technieken

Bij Elephant willen we altijd vooruit en verder ontwikkelen aan de mooiste websites. Daarvoor hebben we moderne browsers nodig die de laatste functionaliteiten en nieuwste technieken ondersteunen. En deze nieuwe technieken worden simpelweg niet meer ondersteund in een browser die niet meer werkt. Vandaar dus ook de keuze om dit systeem niet meer te supporten.

Wat gebeurt er na 15 juni 2022?

Vanaf dat moment wordt Internet Explorer niet meer onderhouden en er is ook geen support meer vanuit Microsoft zelf. De webbrowser is dan niet meer goed en veilig te gebruiken. Dit betekent niet dat bepaalde websites verdwijnen, maar alleen dat ze op Internet Explorer niet meer goed zichtbaar kunnen zijn. Op elke andere webbrowser zijn websites gewoon te openen en beheren. Sterker nog: daar zijn de websites zelfs nog mooier zichtbaar.

Voor ons persoonlijk verandert er verder ook niet heel veel. Alle sites die ons team gemaakt heeft, blijven gewoon werken. De ‘voorkant’ van elke website is zelfs waterdicht gebouwd. Bovendien zorgen wij altijd dat onze websites op alle browsers werken. Er is eigenlijk maar één verandering: onze IE11 support komt vanaf januari 2022 te vervallen. Het kost simpelweg te veel werk en we willen geen browser supporten die aan het einde van zijn Latijn is.

De oplossing voor iedereen die nog wél met Internet Explorer werkt is heel simpel: gewoon overstappen naar een andere browser.

Hoe stap je over op een andere browser?

Wanneer je nog gebruik maakt van IE11 kan je deze heel eenvoudig updaten naar Microsoft Edge. Maar dit is niet verplicht, je kan ook voor een compleet andere webbrowser kiezen zoals het meest gebruikte Chrome of Safari. Dit is razendsnel geregeld, binnen één minuut ben je up & running in je nieuwe browser. Gewoon even de naam van de webbrowser opzoeken in Google en installeren.

Het wegvallen van Internet Explorer is dus gelukkig helemaal niet zo drastisch als het lijkt. Wij durven zelfs te wedden dat menig developer héél blij is met deze ontwikkeling. En mocht je wel nog gebruiker van IE11 zijn, dan is het dus heel eenvoudig om over te stappen naar een andere browser.