Benieuwd naar de gezichten achter Elephant? Wil je weten hoe ze bij ons digitaal bureau terecht zijn gekomen, wat ze dagelijks uitspoken op kantoor en wat volgens hen het werk zo leuk maakt? Wij laten onze toppers graag zelf aan het woord. Met in deze blog de hoofdrol voor onze codewizard Tom: gezelligheidsdier en front-end developer in één!

“Hoe ik bij Elephant terecht ben gekomen is een grappig verhaal. Ik werkte destijds bij een bureau in Rotterdam dat werd overgenomen. Na die overnamen heeft Alen mij via LinkedIn een berichtje gestuurd met iets van ‘wellicht interessant om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen?’ Ik wist eigenlijk helemaal niet dat ik weg wilde, maar ik werd stiekem toch getriggerd door zijn berichtje. Laten we kijken, dacht ik. Wie weet is het wel wat!

Ik kende Elephant al een beetje vanuit de wandelgangen en wat ik hoorde sprak mij wel aan. Bovendien realiseerde ik steeds meer dat een grote corporate eigenlijk niks voor mij was. Ik wilde niet werken voor een bedrijf waar ik een nummertje ben. Juist een kleiner bureau past beter bij mij. Een plek waar je een beetje tegen de gevestigde orde kan schoppen, waar je echt zelf je ding kan doen. En daar leek Elephant de juiste plek voor.

Het gesprek voelde meteen goed en heel vertrouwd. Ik weet nog heel goed de reactie van Martijn: ‘hé ik ken jou!’, zei hij. Ik ben echt dramatisch met gezichten, dus ik herkende hem niet. Maar wat bleek? We zaten in hetzelfde studiejaar. Gelukkig viel het kwartje later en was het meteen een gezellig gesprek. Ze waren op zoek naar een versterker van het front-end team. Iemand met ervaring die goed in het team zou liggen. Ik werkte zelf al 4-5 jaar bij dat andere bedrijf en het was meteen een goede match.”

De keuze: je baan opzeggen en bij Elephant beginnen?

“Ja, dat vond ik best lastig kan ik je vertellen. Ik heb goede gesprekken gevoerd met m’n vrienden om de opties te bespreken. Ik ben best wel loyaal en vind het lastig om ontslag te nemen. Maar ik had zo’n goed gevoel bij Elephant, zowel over het team als de sfeer en type opdrachten. Ik dacht: deze kans moet ik echt pakken!

Een kleiner bedrijf, betekent vaak ook dat het team een stuk hechter is. Daar kom je toch als buitenstaander opeens binnen. Maar de sfeer was vanaf het eerste moment goed. Het is zo’n gezellige en warme club, je hebt echt razendsnel een familiegevoel. Iedereen is ook heel erg bereid om je te helpen en alles rustig uit te leggen. Bij grotere bedrijven kan je soms wat concurrentie voelen, dat is hier totaal niet het geval.”

Je bent hier echt één team, vanaf de eerste dag

Wat doe je als front-end developer?

“Kortgezegd ben ik verantwoordelijk voor de visuele vertaling van websites. Als front-end developer zit ik eigenlijk precies tussen de creatieve en technische kant in. Hierbij ben ik vooral intern belangrijk, met klanten zit ik op dit moment nog weinig. Dit is meer iets voor de strateeg en designer. Wat ik wel probeer te doen, is een brug bouwen tussen de strateeg en technische kant van een website. Gedurende de strategie fase van een project denk ik mee over bepaalde interacties en gebruikersflow. Dit bespreken we tijdens onze wekelijkse project check-ins. Zodra het ontwerp volledig staat, pak ik het over en wordt alles omgezet naar een daadwerkelijke website.

Maar daar stopt het niet. Veel mensen denken dat je alleen maar het ontwerp volgt en verantwoordelijk bent om dit één op één over te nemen. Echter denk je als front-end developer heel veel na over de structuur van de website. Hoe zorg je ervoor dat je code begrijpelijk blijft, dat je het kan hergebruiken en dat het geheel makkelijk schaalbaar is? Dat is dus niet alleen maar het design vertalen naar een website. Als front-end developer ben je met veel meer bezig.

De samenwerking tussen front-end developers, back-end developers en designers is dan ook heel belangrijk. Als het bijvoorbeeld onduidelijk is dat je op een knop moet klikken, kan je door middel van een animatie ervoor zorgen dat mensen het tóch begrijpen. Als ik zoiets bedacht heb, bespreek ik het eerst met de designer. Past deze animatie erbij? Kunnen we het nog mooier of beter maken? Vervolgens ga ik daarmee aan de slag.”

Van welke werkzaamheden krijg jij een glimlach op je gezicht?

“Ik word sowieso blij van het feit dat mijn werk super veelzijdig is. Maar het samenwerken met collega’s vind ik ook echt heel leuk en belangrijk. Daar kijk ik misschien nog wel het meeste naar uit. Niet eens de meetings, maar vooral de spontane samenwerkingsgesprekken die ontstaan. Die sociale interactie wordt op kantoor constant opgezocht. Laatst hebben John en ik ook een meet-up georganiseerd, super tof. Door met andere developers te praten en te horen hoe zij dingen aanpakken, leer je ontzettend veel.”

Ambities

“De techniek verandert razendsnel. Er is mega veel innovatie en de mogelijkheden worden eindeloos. Nieuwe dingen uitproberen vind ik erg leuk, maar over 10 jaar zijn er vast andere gasten die veel beter zijn dan ik. Ik denk dat ik dat op een gegeven moment los moet laten.

Ik zou niet zo snel voor mezelf beginnen, maar vind het wel belangrijk om met de juiste mensen samen te werken en om enthousiasme te creëren, mensen te prikkelen om verder te helpen. Een senior lead rol binnen het front-end eiland lijkt me wel tof. Iets meer aansturen en anderen trainen.”

Wat zou je tegen een – potentiële – nieuwe collega willen zeggen?

“Ik zou zelf aanraden om zelf het eerste contact te leggen met het bedrijf dat je interesseert. Kijk op de teampagina naar de developers, wie er allemaal tussen zitten en wie je een berichtje kan sturen. Dan is het gesprek geopend en ontdek je vanzelf of ze op je zitten te wachten ja of nee. Daarna zou ik zo snel mogelijk langsgaan, zodat je echt de vibe kan voelen van het bedrijf en zij van jou. Dat je kan programmeren is één, maar vaak is het veel belangrijker hoe iemand aanvoelt en praat.

Zoek je een baan in de Drechtsteden? Dan zou ik vooral zeggen: kom gewoon langs! Of bezoek onze volgende DEVbabbl meet-up op 16 maart. Alle soorten developers mogen langskomen, zowel beginners als seniors. Het is super leuk om te netwerken en er zijn ook nog toffe talks en workshops. Uiteraard gevolgd door een goede borrel met pizza en bier!”

 

Op dit moment blijft het aantal projecten stijgen, waardoor Tom op zoek is naar een nieuw, enthousiast maatje om mee te coderen. Is dit iets voor jou? Bekijk dan onze vacature voor front-end deverloper!