framework update Elephant

Waarom een WordPress framework gebruiken?

Tommy Kolkman

Internetbureaus die websites op maat creëren, maken vaak gebruik van een framework. Het is dus niet verrassend dat ook wij er bij Elephant een gebruiken, namelijk ons eigen Elephant framework. Eens per maand houden we hiervoor een framework meeting. Erg interessant, maar ik hoor je al denken… “Wat, hoe en waarom zo’n framework?” Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is een framework?

Een framework is eigenlijk het geraamte van een website. Het is een basisthema waar je vervolgens je eigen thema op kunt baseren. Ongeveer 90% van onze projecten draait op WordPress (WP) en ons framework is dus ook gebaseerd op een WP oplossing.

Ieder project is anders, maar veel basisfuncties zijn voor iedere website hetzelfde. Er zijn veel wensen van klanten die overeen komen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een contactformulier of het creëren van social media buttons zodat een website gedeeld kan worden. Of een veld waar je de Google Analytics gegevens in kunt vullen.

Daarnaast staan er in het framework alle plugins die we nodig hebben zoals bijvoorbeeld SEO bij Yoast. Ook staan er basisinstellingen voor server side caching in. Misschien weet je niet precies wat dit inhoudt, maar geloof me het is nuttig.

Wanneer deze functies en plugins voor iedere nieuwe website steeds opnieuw moeten worden gemaakt, neemt de kans op fouten aanzienlijk toe. Wanneer dit hergebruikt kan worden, kan de kwaliteit beter gegarandeerd worden. Want waarom zou je elke keer het wiel opnieuw uitvinden?

WordPress framework vs. WordPress thema

Voordat je een website laat maken of gaat maken kun je kort door de bocht gezegd kiezen voor een aantal opties:

  • Gebruik maken van een standaard WordPress thema.
  • Een bestaand framework (zoals Genesis of Skeleton).
  • Een eigen framework (zoals in ons geval het Elephant framework).
  • Geen thema of framework (dus helemaal from scratch ontwikkelen)

Het Elephant framework

Bij Elephant maken we gebruik van ons eigen framework. Dit framework is een heel kaal thema en dient als een basis voor iedere WordPress website die we maken. Omdat het zo uitgekleed is, is het mogelijk om voor iedere website een uniek design te maken dat precies aansluit op de wensen van de klant. Veel van de basisonderdelen die we achter de schermen nodig hebben om een website te bouwen staan in het framework.

Een goed framework is schaalbaar en goed te beheren door alle developers. Dit zorgt door uniformiteit en kwaliteit. Een ander kenmerk van een goed framework is dat het makkelijk updatebaar is; zo loop je tijdens een update niet tegen onverwachte problemen aan die je website stuk maken. Een beveiligingsupdate van WordPress, bijvoorbeeld, gooit geen roet in het eten. Bij een goed werkend framework heb je alle mogelijke bugs namelijk al getackeld. Bij een op maat gecreëerde website kan het zijn dat je bepaalde punten over het hoofd gezien hebt.

Wat is het belang van een framework?

Door een framework te gebruiken bespaar je vooral een hoop tijd aan het begin van het project. De voordelen van een goed framework zijn:

  • De ontwikkeling van websites is efficiënter.
  • De code die je gebruikt goed is geoptimaliseerd.
  • Developers leren een framework goed kennen en kunnen een website dus sneller opleveren.
  • Door uniformiteit in de websites kan iedereen binnen het team deze goed onderhouden. Tevens is het makkelijker voor toekomstige teamleden om aan te sluiten.

Deze voordelen zijn niet alleen voor de developers zelf belangrijk, maar het is ook belangrijk voor klanten, omdat het tijd binnen een project bespaart. Hierdoor kunnen onze mannen tijd steken in website specifieke oplossingen. Een framework is dus geen standaard WordPress thema, maar een goed startpunt voor de ontwikkeling van een nieuwe website.

Om ervoor te zorgen dat het framework up to date blijft houden onze developers 1 keer per maand een framework update dag. Benieuwd naar hoe zo’n dag verloopt? Check onze vlog!

Wat is een framework update dag?

Het is essentieel om het framework vaak te updaten. Deze updates zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat alles mee kan gaan met alle laatste ontwikkelingen. Daarnaast is het erg belangrijk voor de veiligheid van je website. Deze kleine aanpassingen en verbeteringen sparen developers op en bekijken ze eens in de maand tijdens een framework meeting. Het doel van zo’n meeting is om een goed overzicht te hebben van alle nieuwe functies en optimalisaties waarmee ze het framework willen optimaliseren. Tijdens die meeting bespreken developers dus nieuwe technieken die ze willen integreren in hun workflow. Daarna plannen ze 1 dag in om deze technieken te implementeren.

Binnen 1 dag voegen ze nieuwe features toe, verwijderen overbodige functies en passen functies aan om het op die manier te optimaliseren en te updaten. Het klinkt allemaal heel spectaculair; een hoop developers die gezamenlijk codes aan het kraken zijn en kei hard aan het ontwikkelen zijn. In werkelijkheid is het iets minder spannend, maar wel super nuttig!

Voorbeelden van functies zijn onder anderen functies die de pagespeed verhogen of die het eenvoudig maken om standaard iconen op te roepen. Andere functies zorgen er bijvoorbeeld voor dat afbeeldingen automatisch geschaald worden naar het juiste formaat.

 

Framework update

 

Handig dus

Niet alleen voor developers maar ook voor klanten is het gebruiken van een goed ge-update framework erg handig. Het bespaart tijd en daarmee geld, waardoor er geïnvesteerd kan worden in andere zaken zoals functionaliteiten die voor klanten op maat gecreëerd worden. Omdat het framework continu in ontwikkeling blijft en alle developers er mee werken creëer je een consistente kwaliteit.